Zöldüljünk be: elindult a napelem pályázat 2024 előregisztrációja

Egyre több szokatlan és szélsőséges időjárási jelenséggel találkozunk manapság, szerintem ez tagadhatatlan. A mezőgazdaság épp, hogy magához tér egy hosszú, teljesen száraz nyár után, és máris annyi csapadék esik le egyetlen hét alatt, mint máskor egy egész évszak alatt se. Lehet ezt mindenfélével magyarázni, hogy milyen körforgásban él a természet, de az szerintem cáfolhatatlan, hogy mi, emberek is óriási hatással vagyunk a természet működésére és nem véletlen az, hogy mennyi szélsőséget tapasztalhattunk meg az utóbbi években. Lehet ezt tovább csinálni, szemellenzőt feltenni és tudomást sem venni arról, hogy változtatjuk meg a világunkat, de annak nem lesz jó vége. Ezért én sokkal inkább abban hiszek, hogy vegyük észre, hogy mit tehetünk a Földünkért mi, emberek és emeljük meg magunkat a kanapéról és lépjünk. Az életminőségünk múlhat rajta, hiszen a környezetvédelem iránti felelősségünk látványosan egyre hangsúlyosabb, és valahol az volna a cél, hogy minél hamarabb minél több ember gondolkodjon el azon, hogyan lehetne környezetbarátabbá tenni az életvitelünket és az otthonainkat. A zöld energia használata egy lehetséges megoldása lehetne számos globális felmelegedést érintő problémának, de a képlet nyilván nem ennyire egyszerű. Még azzal sem, hogy most indult a napelem pályázat 2024 előregisztrációja.

Hiába hozta úgy az élet, hogy időről-időre adódnak ilyen, vagy ehhez hasonló pályázati lehetőségek, valahogy mégis nehézkes rávenni az embereket a pályázásra. Hogy miért? Mert az utóbbi időben nem volt valami egyenes a kommunikáció ezzel az egésszel kapcsolatosan. Ellentétes hírek követték egymást a megtérüléssel kapcsolatosan, aztán volt a sok variálás és várakoztatás a hálózatbővítéssel és mindenféle elszámolási lehetőséggel kapcsolatosan. Ennek pedig meg is lett az eredménye: aki nem jár utána maga is tüzetesen, annak a fejében könnyedén csak egy jó nagy adag káosz van a napelemmel kapcsolatosan. Pedig ennél egy sokkal szebb dologról van szó, amiben a napelemrendszer.info részletes leírása sokat segíthet.

Jó hír, hogy léteznek olyan kezdeményezések, mint ez a mostani napelem pályázat is, amely talán tényleg közelebb hozhatja az embereket a kedvezőbb zöld energiába való befektetéshez. A napelemrendszer.info átfogó információt nyújt a jelenlegi napelem pályázatról és persze a korábbiak is szóba kerülnek, valamint bemutatja azt is, hogy hogyan lehet egy ilyen lehetőséget a lehető legjobban kihasználni. Szerintem szükség volna minél több ilyen információs oldalra, hogy az emberek hiteles forrásból tájékozódhassanak ilyen kérdésekben. Az ilyen alatt a megosztót értem, hiszen talán tényleg ez a legnagyobb nehézség ebben a kérdéskörben: az, hogy sokan tudatlanságban vannak a témával kapcsolatban, vagy csak szimplán téves, vagy félinformációkra alapozzák a véleményüket. Egyik sem túl célra vezető.

A napelem pályázatok kiváló lehetőséget nyújthatnának a háztartások számára, hogy megszabadulhassanak a hagyományos energiaforrásoktól való függéstől, és egyúttal a saját lépéseik által mérsékeljék a káros környezeti hatásokat. A Napenergia Program Plusz egy remek példa erre a kezdeményezésre, amely komoly támogatással ad lehetőséget napelemes rendszerek telepítésére a lakosság számára, mindenféle jövedelmet illető megkötés vagy kizárás nélkül.

 

A napelem pályázatok, mint a Napenergia Program Plusz, kulcsszerepet játszhatnának a fenntarthatóság népszerűsítésében, de azt hiszem, hogy egyszerűen mindez nem jut el kellő módon mindenkihez. Persze, a kivitelezők hirdetnek megállás nélkül, hiszen nekik ebből lesz majd a munka. De honnan informálódik az, aki nem látja ezeket a hirdetéseket? És továbbra is problémásnak érzem a hiteles információk elérhetőségét az egésszel kapcsolatosan, mert egy dolog, hogy az interneten lehet olvasni mindenfélét, meg a szomszédtól is lehet hallani ezt-azt, de attól még mindez nem lesz hiteles. Nehéz megcáfolni és eloszlatni egy már kialakult rossz képet. Azonban a napelemrendszer.info-nak szerintem sikerülhetne, ha még több emberhez eljuthatnának a bejegyzéseik a témában. Részletesen írnak minden elem működéséről, beleértve a mögöttes fizikai elveket is. Arra is bőséggel kitérnek a weboldalukon, hogy pontosan miről is van szó, amikor valami a szaldó elszámolást emlegeti, vagy épp annak a változását. Ez mind-mind olyan téma, ami komoly magyarázatot érdemelne, mert a hétköznapi emberek számára nem elég egyértelmű, de kellően közérthető. A napelemrendszer.info nyelvezetében viszont mégis azzá válhat, csak az embereknek kicsit olvasniuk kéne minderről. A mostani program pedig kifejezetten 2024-re szól, és valószínűleg mindaddig tart, amíg ki nem apad a forrás. Szóval érdemes időben észbe kapni és még most, az előregisztráció alkalmával jelentkezni.

A napelem pályázat 2024 nem gondolnám, hogy az utolsó belépési pont lenne egy olyan klubba, ahol a zöld energia felhasználása a közös pont, de nem tudni, hogy mikor lesz aztán újra ehhez hasonló pályázat. Ezért azt gondolom, hogy érdemes ezzel a lehetőséggel minél hamarabb megismerkedni és felvenni a kapcsolatot egy regisztrált kivitelezővel. Az előregisztráció során nem kell mást tenni, csak a napelemrendszer.info által is belinkelt oldalon bejelentkezni és néhány nyilatkozatot tenni többek között arra vonatkozólag, hogy miénk a ház és hogy milyen villanyszámlánk volt az utóbbi évben. Kivételesnek tartom most ezt a pályázatot azért is, mert ilyen mértékű támogatásokat általában jövedelemhez kötnek, ami legtöbbször kizárja azt a réteget a pályázatból, aki amúgy tényleg megtehetné, hogy beruházzon. Itt viszont most szó sincs ilyesmiről, szóval érdemes belevágni.

Az előregisztráció után jön majd egy megerősítés, hogy az előfeltételekkel kapcsolatosan minden rendben találtak és jelentkezhetünk a pályázatra. Ekkor azon túl, hogy nagyon örülünk, már fel is vehetjük a kapcsolatot a favorizált kivitelezővel, hogy indulhat a buli, kéne egy ajánlat és minden más, amit a pályázat kapcsán le kell adni.

A napelem pályázat 2024 változata arra is lehetőséget ad, hogyha valakinek nincs lehetősége önerőből elindulni, akkor az kérhet előleget a támogatásból és megfinanszírozhatja abból a kivitelezőt. Ez szerintem óriási segítség amellett, hogy egyébként is akár 66%-os támogatást lehet igényelni. Ez rengeteg! Gondoljatok csak bele, hogy a további feltételek mellett, hogy mekkora és milyen rendszert kell minimum, vagy maximum telepíteni ez mennyire sokat jelent. Hiszen a kiírás szerint itt most nem gigantikus 8-12 kW-os napelemes rendszerekről van szó, hanem ezeknél jóval kisebbekről, de hozzá lehet igényelni támogatást akkumulátorra is. Ezáltal tényleg teljesül a függetlenedés, vagy legalábbis elindulhat abba az irányba a pályázó.

A napelemrendszer.info segítségével nem csak részletesen lehet tájékozódni a napelem pályázat 2024 kiírásáról, hanem még kivitelezőt is lehet találni. Nem kell mást tenni hozzá, csak megadni az adatainkat és ők majd keresnek minket az aktuális lehetőséggel kapcsolatosan. Azt gondolom, hogy aki szeretne valamit tenni a környezetéért, annak ez egy újabb remek lehetőség arra, hogy lépjen és valóban tegyen is valamit. Ezért nem érdemes kihagyni ezt a napelem pályázatot, hiszen komoly támogatást lehet vele szerezni az elinduláshoz. Remélem, hogy sikerült hozzá kedvet hoznom és eloszlatnom néhány tévhitet. A napelemrendszer.info felületén további hiedelmeket és tévhiteket oszlatnak és magyaráznak meg hiteles formában, így, ha még további kérdéseitek volnának a témával kapcsolatban, ott biztosan mindenre választ kaphattok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük