Ezek a nyugdíjbiztosítás kötés aranyszabályai

Mint bármilyen hosszú távú megtakarítási, vagy befektetési forma esetében, úgy a nyugdíjbiztosítás kötésénél is elengedhetetlen, hogy minden szükséges szempontot alaposan megvizsgáljunk. Ma már nem kérdés, miszerint az időskori anyagi biztonságunk elsősorban rajtunk áll, hiszen az állami ellátórendszer egyre több kihívással néz szembe.

A demográfiai adatok lesújtók, ugyanis hazánk népessége fokozatosan elöregszik. A társadalombiztosítási rendszerünk alapját ugyanakkor a csökkenő számú és arányú aktív dolgozók által befizetett járulékok adják. Ha ehhez még hozzávesszük a várható élettartam növekedését, nyilvánvalóvá válik, hogy a jelenlegi szisztéma már nem lesz sokáig fenntartható. A grantis.hu szakértői ezért azt javasolják, minél előbb kezdjünk el gondoskodni anyagi biztonságunk megteremtéséről, például egy nyugdíjbiztosítás segítségével.

Ez a forma rengeteg előnnyel jár

Amikor hosszú távra tervezünk, némiképp más tényezőket kell vizsgálnunk, mint mondjuk egy pár évre szóló befektetés esetében. Természetesen fontos az elérhető hozam mértéke is, de könnyen meglehet, miszerint egyéb szempontok jóval fajsúlyosabbak, ha évtizedekben gondolkodunk. A nyugdíjbiztosítás kapcsán ilyen például az is, hogy a kifizetés nem a mindenkori korhatárhoz, hanem a szerződéskötéskor érvényben lévő állapothoz kötött. Tudniillik a most érvényben lévő 65 év szinte biztosan kitolódik majd a következő időszakban, szakértők szerint az is könnyen elképzelhető, miszerint a 70 éves korhatárt is elérjük, méghozzá rövid időn belül. Az pedig egyáltalán nem mindegy, mikor juthatunk pénzünkhöz. Ugyancsak szem előtt kell tartanunk az adójóváírásban rejlő lehetőségeket, illetve azt se felejtsük el, miszerint 10 év elteltével már teljesen adómentesen férhetünk hozzá megtakarításainkhoz.

Mire figyeljünk a nyugdíjbiztosítás kötés során?

Annak érdekében, hogy céljainkat maradéktalanul elérhessük, rendkívül körültekintő módon kell eljárnunk, amikor a megfelelő módozat kiválasztása történik. Elsőre talán nem is gondolnánk, ám hatalmas különbségek lehetnek az egyes konstrukciók esetében. Egyáltalán nem mindegy például az sem, mekkora a kockázattűrő képességünk. Hosszú távon persze magasabb hozam érhető el egy rizikósabb alternatívával, ám ha ez állandó stresszforrást jelent, akkor sokkal optimálisabb egy alacsonyabb, ám garantált kamatozású nyugdíjbiztosítás mellett letenni a voksunkat. Szintén kardinális, mekkora havi befizetéssel tervezünk. Ezt az összeget ráadásul mindig úgy kell meghatározni, hogy az egy nehezebb időszakban se okozzon túl nagy terhet. Arról se feledkezzünk meg, miszerint ez egy kockázatviselési szolgáltatással egybeépített megtakarítási csomag. Így aztán az igényeinknek megfelelő kiegészítő lehetőségek megválasztása is döntő befolyással bír. Emellett azonban még számtalan olyan tényező van, amit figyelembe kell vennünk döntésünk során.

Így válasszunk a nyugdíjbiztosítás kínálatból

Ezek jó része azonban pont azért jelent hatalmas kihívást, mert laikusként nem is gondolnánk, mekkora hatással vannak a végeredményre. Napjainkban tíznél is több biztosító kínál mintegy negyvenféle különböző megoldást, amelyek közt hatalmas eltéréseket tapasztalhatunk. Felkutatni a számunkra legoptimálisabbat szinte lehetetlen feladat, főképp, ha minimális tapasztalattal sem rendelkezünk. A legfontosabb feladatunk tehát az, hogy precízen összefoglaljuk, milyen igényeket támasztunk egy nyugdíjbiztosítás kapcsán. Ezt követően azonban a legbölcsebb, ha egy független pénzügyi tanácsadó segítségét kérjük. Az átfogó konzultációk során ugyanis minden tényezőre kiemelt hangsúly kerül, így pedig biztosak lehetünk benne, miszerint az ideális konstrukció mellett tesszük majd le végül a voksunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük